Usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät vastaukset tavallisimpiin kysymyksiin. Mikäli et löydä vastausta mieltäsi askarruttavaan asiaan, asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään.

circle-large-outline-T40
circle-large-outline-O40

Kysymykseni koskee jotain seuraavista

Alkuvalmistelut

Kyseessä on todennäköisesti rajattu selaimen käyttö. Lisää kotisivumme iltoppiminen.fi poikkeuksena selaimen käytön estoon, niin ongelma ratkeaa.

(vaikka Lukulumo on sovellus, kirjautuminen tapahtuu kotisivujemme kautta.)

1. Käännä puhelinta 180 astetta. Tämä yleensä saa näppäimistön ilmestymään.
2. Peru sisäänkirjautuminen. Paina ”Valmis”-nappia vasemmasta yläkulmasta. Tällöin sisäänkirjautumissivu aukeaa uudestaan, jolloin näppäimistö yleensä ilmestyy.
3. Sulje sovellus kokonaan, eli tuplanäpäytys kotinapista ja pyyhkäise sovellus pois.
4. … ja mikäli mikään näistä ei auta, kokeile poistaa sovellus ja ladata se uudelleen.

Valitettavasti et. Meillä ei ole oikeuksia myydä Lukulumoa yksityismarkkinoille. Kunta/päiväkoti/muu varhaiskasvatusyksikkö voi kuitenkin ostaa lisäpalveluna Lukulumon home access -version, jolloin sen piirissä olevien lasten perheet saavat Lukulumon käyttöönsä. Osto tehdään kunnan/päiväkodin toimesta, joten vinkkaa heille mieluusti Lukulumosta!
Jääkö ääniraita repeatille? Kyseessä on bugi, joka korjaantuu, kun päivität Lukulumon uusimpaan versioonsa.
Lukulumo toimii iPad-tableteilla ja iPhonella (käyttöjärjestelmä 9.3 tai uudempi) sekä Android-tableteilla ja Android-älypuhelimilla (käyttöjärjestelmä 5.0 tai uudempi).
Antamaasi sähköpostiosoitteeseen on lähtenyt automaattinen sähköposti, jonka avulla pääset valitsemaan salasanasi. Välillä viestit menevät suoraan roskapostikansioon. Joissain harvoissa tapauksissa on myös niin, että sähköpostin omat tietoturva-asetukset blokkaavat viestin. Jollet löydä sähköpostia, toimi näin:
 1. Lataa Lukulumo tabletillesi tai puhelimellesi AppStoresta tai Google Play Kaupasta.
 2. Avaa sovellus.
 3. Tulet kirjautumissivulle. Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi, ja voit noutaa salasanan "Unohditko salasanasi?" -linkin kautta. Tällöin sähköpostiosoitteeseesi lähetetään viesti, jonka kautta voit valita uuden salasanan.  Mikäli et vieläkään saa sähköpostia, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.
Lukulumo voidaan asentaa useimpien MDM-järjestelmien kautta. Lukulumo on myös saatavilla App Storen volyymiosto-ohjelman (VPP) kautta. Tarkistathan, että olet Suomen AppStoressa!

Etsi kirjoja

Jos tahdot löytää tietyn kirjan tai kirjailijan, kirjoita hakusanasi etsintäikkunaan ("Etsi koko valikoimasta"). Voit etsiä mm. seuraavilla hauilla: teoksen nimi, kirjailija, kuvittaja, kustantamo, kieli, kategoria, kirjahylly ja hakusana. (Hakusanat ovat kirjojen avainsanoja.)

Kategoriat, kirjahyllyt ja kielihyllyt

Kirjan infosivulta: valitse "Lisää kirjahyllyyn". Valitse sitten kirjahylly, johon tahdot kirjan lisätä, ja valitse "Tallenna". Voit myös valita "Valitse kirjoja" alkunäkymästä (näkymästä, jossa näet kaikki kirjahyllyt) tai esimerkiksi etsittyäsi kirjoja - tai voit valita suosikkisi teemakirjahyllystä. Valitse kirja tai kirjat, jotka tahdot lisätä hyllyyn. Valitse "Lisää kirjahyllyyn". Valitse sitten haluamasi kirjahylly ja valitse "Tallenna".
Kielihyllyistä löydät kaikki kyseisellä kielellä ääneen luetut kirjat. Esimerkiksi kielihyllystä nimeltä "Albania" löydät kaikki kirjat, joita voit kuunnella albaniaksi. Tällöin myös kirjan ääniraita alkaa automaattisesti kielihyllyn kielellä - esimerkissämme albaniaksi. Jos avaa kirjan lapsitilassa (toiminto saatavilla vain Lukulumon varhaiskasvatusversiossa), on oletusasetuksena valittu kieli ja suomi, jolloin lapsi ei pääse vaihtamaan kieltä, vaan keskittyy juuri näihin kahteen kieleen. Voit lisätä saatavilla olevia kieliä asetuksissa.
Kirjahyllyt ovat tiettyä teemaa tai aihepiiriä käsitteleviä kirjoja. Esimerkiksi "Ystävyys"-kirjahyllystä löytyy valikoima kirjoja, jotka käsittelevät ystävyyttä. Lukulumosta voi kuitenkin löytyä useampia ystävyyttä käsitteleviä kirjoja: ne löydät kirjoittamalla hakusanan "Etsi koko valikoimasta" -ruutuun.
Kategoriat ovat keino ryhmitellä kirjoja. Ystävyyttä käsittelevät kirjat ovat kategoriassa "Ystävyys", eläimiä käsittelevät kirjat löytyvät kategoriasta "Eläimet". Pääset kategorioihin valitsemalla ”Kategoriat” etsimisruudun oikealla puolella. Kun olet valinnut kategorian, kategoriaan kuuluvat kirjat näkyvät sivun alalaidassa. Voit myös etsiä kategorioita etsintätoiminnon avulla.
Kirjan infosivulta: valitse "Lisää kirjahyllyyn”. Valitse sitten ”Uusi kirjahylly” näyttöön ilmestyneen ruudun alalaidasta. Anna kirjahyllylle nimi ja symboli, ja valitse sitten "Tallenna". Voit myös aloittaa valitsemalla "Valitse kirjat" aloitussivulta, teemahyllynäkymästä tai hakunäkymästä. Valitse ensin kirjat, jotka tahdot lisätä kirjahyllyyn, ja sitten "Lisää kirjahyllyyn", anna kirjahyllylle nimi ja valitse symboli. Tallenna.   [embed]https://www.youtube.com/watch?v=yS5ASoKzwqU&t=1s[/embed]

Käyttöjärjestelmä

Lukulumoa voi käyttää uudemmilla Chromebookeilla, jotka tukevat Google Playsta ladattavia Android-sovelluksia.

Tässä lista Chromebook-malleista, jotka tukevat Google Playsta ladattuja Android-sovelluksia:

https://www.chromium.org/chromium-os/chrome-os-systems-supporting-android-apps

Joissain tapauksissa sinun on aktivoitava Google Play laitteellasi.

Lukulumo voidaan asentaa useimpien MDM-järjestelmien kautta. Lukulumo on myös saatavilla App Storen volyymiosto-ohjelman (VPP) kautta. Tarkistathan, että olet Suomen AppStoressa!
Lukulumo toimii Android-käyttöjärjestelmällä (5.0 tai uudempi) sekä iOS-käyttöjärjestelmällä (9.3 tai uudempi).
Sinun on voitava asentaa iOS 9.3 iPadillesi. Käyttöjärjestelmää ei voi asentaa iPad 2 -mallille (tekovuodet 2010-2011).
Tarvitset Android-tabletin, jossa on suuri näyttö ja Android-versio 5.0 tai uudempi. Jotkin iPad-version toiminnot eivät vielä toimi Androidissa, mutta päivitämme palvelua jatkuvasti – pidä Google Play Kauppaa silmällä.

Kirjautuminen ja profiiliasetukset

Antamaasi sähköpostiosoitteeseen on lähtenyt automaattinen sähköposti, jonka avulla pääset valitsemaan salasanasi. Välillä viestit menevät suoraan roskapostikansioon. Joissain harvoissa tapauksissa on myös niin, että sähköpostin omat tietoturva-asetukset blokkaavat viestin. Jollet löydä sähköpostia, toimi näin:
 1. Lataa Lukulumo tabletillesi tai puhelimellesi AppStoresta tai Google Play Kaupasta.
 2. Avaa sovellus.
 3. Tulet kirjautumissivulle. Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi, ja voit noutaa salasanan "Unohditko salasanasi?" -linkin kautta. Tällöin sähköpostiosoitteeseesi lähetetään viesti, jonka kautta voit valita uuden salasanan.  Mikäli et vieläkään saa sähköpostia, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.
Lataa Lukulumo tabletillesi tai puhelimellesi. Kun käynnistät sovelluksen ensimmäistä kertaa, tulet sivulle, jossa voit kirjautua sisään. Kirjoita käyttäjänimesi ja salasanasi ja valitse "Kirjaudu sisään". Voit sitten mennä profiiliisi tai luoda uuden profiilin.
Näkymässä, jossa valitset, kuka kuuntelee, valitse "Uusi profiili". Kirjoita profiilinimi ja valitse profiilikuva. Valitse sitten "Tallenna". Nyt voit käyttää uutta profiiliasi. Profiilissasi voit luoda omia kirjahyllyjä ja lisätä kirjoja suosikeiksisi. Voit luoda enintään 10 profiilia yhdellä käyttäjätunnuksella.

Voit kirjautua ulos kahdella eri tavalla:

1) Valikon kautta: kosketa vasemmassa yläkulmassa olevaa valikko-symbolia (kolme päällekkäistä viivaa). Valitse ”Asetukset” ja sen jälkeen ”Kirjaudu ulos”.

2) Profiilin kautta: kosketa profiilikuvaasi. Löydät sen yläpalkin vasemmasta laidasta, valikko-symbolin ja nimesi välistä. Pääset profiilisivulle, jonka vasemmassa ylänurkassa on teksti ”Kirjaudu ulos”.

Lapsitila

Lapsitila on palvelun yksinkertaistettu versio, joka keskittyy kirjoihin. Tällöin käyttäjä ei pääse muuttamaan asetuksia eikä näe kirjan tietoja, vaan voi alkaa kuunnella heti kirjan valittuaan.

Yhdessä iPadin ohjattu käyttö -toiminnon kanssa voidaan välttää, että nuoremmat lapset sulkevat kirjan vahingossa.

Asetuksissa voit myös valita kirjan alkavan ilman ääntä tai niin, että vain tietyt kielet ovat valittavissa. Jos esimerkiksi tahdot ryhmän keskittyvän arabiaan ja venäjään, etkä muihin kieliin, voit valita, että lapset voivat vaihtaa arabian, venäjän ja suomen välillä.

Lapsitilan voi käynnistää neljästä eri näkymästä:
 1. Palvelun yläosasta löytyvästä valikoimasta. Valitse opas-symbolin ja kysymysmerkin vasemmalla puolella oleva lapsisymboli. Koko kirjavalikoima avautuu tällöin ”Kategoria”-tilassa, jolloin lapset voivat itse selata eri kategorioita.
 2. Kirjahyllynäkymästä (esim. "Uutuudet" tai itse luomasi kirjahylly). Valitse "Näytä kaikki" kirjahyllyssä uloimpana oikealla ja sitten "Lapsitila". Silloin avautuvat kirjat, jotka ovat kirjahyllyssä.
 3. Kirjahyllynäkymästä tai yksittäisestä kirjahyllystä. Valitse ”Valitse kirjoja”. Valitse haluamasi määrä kirjoja ja valitse siten lapsitilan symboli, joka on ”Keskeytä”-tekstin vasemmalla puolella.
 4. Yksittäisestä kirjasta. Kirjan tietosivulta, joka avautuu, kun kosketat kirjan kantta, voit valita "Avaa lapsitilassa".
Ollessasi lapsitilassa valitse oikeassa ylänurkassa oleva symboli (lapsi, jonka päällä on viiva). Vastaa esitettyyn kysymykseen ja valitse "Avaa".

Muut toiminnot

iOs-käyttöjärjestelmä: voit zoomata aukeamaa käyttämällä sormien avulla: aseta kaksi sormea näytölle ja loitonna niitä toisistaan rauhallisesti. Kun tuot sormia toisiaan kohti, kuva pienenee.

Android-käyttöjärjestelmä: zoomaus-toiminto on tulossa.

Ylläpitoportaali

Ylläpitoportaalissa voit tehdä eri asioita riippuen siitä, mitä palvelua käytät ja mikä tunnustyyppi sinulla on (henkilökunta, oppilas, huoltaja, ylläpitäjä).

Lukulumon varhaiskasvatusversio, henkilökunnan jäsen (ei ylläpitäjä):

 • voi vaihtaa oman salasanansa
 • mikäli yksikkönne on ostanut Lukulumon Home access -version, voit luoda, poistaa ja muokata huoltajien käyttäjätunnuksia.

Lukulumon varhaiskasvatusversio, ylläpitäjä:

 • vaihtaa oman salasanasi
 • luoda käyttäjätunnuksia uusille työntekijöille
 • luoda home access -tunnuksia huoltajille
 • luoda käyttäjätunnuksia excel-latausta käyttäen
 • antaa muille henkilökunnan jäsenille ylläpito-oikeudet
 • voi muokata muiden henkilökunnan jäsenten nimiä, käyttäjänimiä ja sähköpostiosoitteita.
 • voi poistaa henkilökunnan tunnuksia
 • voi yhdistää Google-tunnukset Lukulumo-tunnuksiin

Lukulumon kouluversio, opettaja/henkilökunnan jäsen:

 • voi vaihtaa oman salasanansa
 • voi vaihtaa oppilaiden salasanan
 • voi luoda uusia oppilastunnuksia
 • voi luoda ryhmiä
 • voi muokata oppilastunnuksia (nimi, käyttäjänimi, sähköpostiosoite, organisaatio, ryhmä, salasana)
 • voi poistaa oppilastunnuksia
 • voi vaihtaa kokonaisen ryhmän salasanan

Lukulumon kouluversio, ylläpitäjä:

 • voi vaihtaa oman salasanansa
 • voi vaihtaa oppilaiden salasanan
 • voi luoda uusia opettajatunnuksia
 • voi luoda uusia oppilastunnuksia
 • voi luoda ryhmiä
 • voi luoda käyttäjätunnuksia excel-latausta käyttämällä
 • voi antaa muille henkilökunnan jäsenille ylläpito-oikeudet
 • voi muokata henkilökunnan jäsenten nimiä, käyttäjänimiä ja sähköpostiosoitteita
 • voi poistaa opettajatunnuksia
 • voi poistaa oppilastunnuksia
 • voi antaa mahdollisuuden Google-kirjautumiseen
 • voi vaihtaa ryhmien salasanoja.

Lukulumon kouluversio, oppilas:

 • voi vaihtaa oman salasanansa
 • voi nähdä oman profiilinsa, jossa näkyy mahdolliset ryhmät, mahdolliset tunnisteet (esim. Google), sähköpostiosoite

Tilaa uutiskirjeemme!