Uutiset

Kirjailija Kaisa Happonen ja kuvittaja Anne Vasko: ”Ääneen lukemisen tärkeyttä ei voi painottaa liikaa.”

Onko karhu karhu ollenkaan, jos se ei nuku talviunta? Mitä jos on ihan pakko tehdä kuperkeikka?  Kirjailija Kaisa Happonen ja kuvittaja Anne Vasko ovat luoneet päättäväisyyttä ja uteliaisuutta pursuvan karhun nimeltä Mur, joka on valloittanut lukijoiden sydämet niin Suomessa kuin ulkomailla. Murin uusin seikkailu, Mur ja tähti, ilmestyi viime viikolla. Löydät kaikki kolme Mur-tarinaa Lukulumosta Kaisan lukemana!

Mur-kirjat Lukulumossa Anne Vasko Kaisa Happonen Lukulumo

Anne Vasko ja Kaisa Happonen (valokuvaaja: Milka Alanen)

Hei Kaisa ja Anne! Kertoisitteko hieman Mur-kirjojen synnystä?

Kaisa: Murin tarina sai alkunsa, kun näin Annen tekemän taulun. Taulu esitti karhua, joka istui ja itki talvisessa maisemassa. Tykästyin kuvaan niin, että hankin sen itselleni. Anne vinkkasi minulle, ettei taulun karhulla ollut tarinaa… Vielä. Katselin karhua puolisen vuotta, kunnes eräänä päivänä yrittäessäni nukahtaa, se iski. Yhtäkkiä tiesin, mikä karhun kyyneleiden takana oli. Se oli ensimmäinen sytyke Murin syntymään.

Anne: Olen tehnyt paljon kirjoja, joissa kerron tarinaa eläinhahmojen kautta. Murin tarina ja maailma ovat hyvin rehellisiä ja aitoja. Vaikka kuvitus on tyyliltään graafista, tulee silti olo, että Murin metsä voisi olla olemassa jossain. Tahdoin silti jättää tilaa lukijan mielikuvitukselle ja omalle tulkinnalle. Mur-kirjoja on tehty sydän auki ja laskelmoimatta. Uskon, että niistä välittyy aitous, joka resonoi ja haastaa vaikeidenkin aiheiden pariin.

Miten kuvailisitte Mur-karhua?

Anne: Murissa on paljon luonnetta, villiyttä ja anarkiaa. Mur ei söpöstele. Pienuudestaan huolimatta Murilla on isot ajatukset, ja ihanaa maailman haltuun ottamista, jota kadehdin. Mur ei tyydy valmiisiin vastauksiin, vaan tahtoo ymmärtää maailmaa, sen syitä ja seurauksia. Tahtoisin Murin kaltaisen ystävän, joka haastaa maailmaa ja pakottaa katsomaan asioita toisesta näkökulmasta. Mitä jos tämä olisikin näin?

Kaisa: Mur on voimakastahtoinen ja päättäväinen, koostaan huolimatta pelkäämätön karhu. Mur on minulle rakas – koen, että Mur on minua viisaampi karhu, joka tarinoittensa kautta opettaa myös kirjoittajalleen.
Yksi Murin opetuksista, joihin palaan vielä vuosien jälkeenkin, kiteytyy kysymykseen ”Miksi minun pitää?”. Joskus tekee hyvää pysähtyä ja kysyä itseltään, miksi pitää – vai pitääkö ylipäätään?

Anne Vaskon kuvitusta kirjasta ”Mur, eli karhu”.


Mur-sarja on todella suosittu. Minkä luulette olevan Murin menestyksen salaisuus?

Kaisa: Toivon ja uskon, että kirjojen rehellisyys ja samaistuttavuus vaikuttavat asiaan. Monet äidit ovat kertoneet, että myös he ovat saaneet paljon irti kirjoistamme. Toivon, että niissä on jotain sekä pienemälle että isommalle lukijalle. Puhumme Annen kanssa paljon taustalla olevista teemoista. Mitä Mur ja mustikka -kirjan mustikka kuvastaa itselleni, mitä se voi olla muille? Tahdomme ja uskallamme puhua elämän monista sävyistä ja väreistä. Emme tahdo luoda satumetsää, jossa ei ole kosketuspintaa oikeaan elämään.

Anne: Minulla ja Kaisalla on ollut useita keskusteluita siitä, millaisia kirjoja teemme. Luotamme lapsen ja aikuisen kommunikaatioon lukemisen aikana, että keskustelun avulla tarinasta löytää useita eri kerroksia. Olen jättänyt kuvituksen aukinaiseksi, Murin tarinassa kulkee tuuli. Kirjat ovat sanan ja kuvan liitto: vaikka meillä on omat roolimme, välillämme virtaa. Luotamme toistemme näkemykseen ja tekemiseen.

Mikä oli suosikkikirjasi lapsena? Entä nyt?
Kaisa: Olen aina tuntenut suurta rakkautta metsää kohtaan. Elsa Beskowin metsän kuvaus vei humahtaen mennessään – tein Beskowin kirjoista esitelmiä vielä lukiolaisenakin. Beskowin kirjoissa minua puhuttelivat kuvallinen ilmaisu ja mielikuvitus. Myös Astrid Lindgrenin kirjat, kuten Saariston lapset, olivat suosikkejani. Niissä minua kiehtoi vapaus.

Anne: Vaikea kysymys! Päällimmäisenä mieleen tulevat minullekin Astrid Lindgrenin kirjat, kuten Peppi Pitkätossu. Luin aivan kaikkea lapsena, ohjekirjoista lähtien. Isäni luki myös paljon ja vinkkasi suosikeistaan.
Nykyinen suosikki on vaikea valita! Suomessa on valtavan hienoja kuvakirjan tekijöitä, yksi suosikkini on Marika Maijalan Ruusun matka. Myös Laura Ruohosen ja Erika Kallasmaan runokirjat ovat upeita.

Mitä terveisiä lähetät lukijoille ja kuuntelijoille?
Anne: Keskustelkaa ja keskittykää myös kuvaan! Jokainen ilme ja ele on tarkkaan suunniteltu ja mietitty. Kuvitus aukaisee tarinaa toisella tasolla, vaikkei sillä ole sanoja.

Kaisa: Lukekaa yhdessä! Ääneen lukemisen tärkeyttä ei voi painottaa liikaa. Ammennan yhä siitä, että äitini luki minulle ääneen hurjia määriä. Moni juttu putkahtelee sieltä edelleen – sain melkoisen määrän polttoainetta mielikuvituksen moottoriin.

 

Anne Vaskon kuvitusta kirjasta ”Mur ja mustikka”

 

Lukulumosta löydät kaikki Mur-tarinat: Mur, eli karhu, Mur ja mustikka sekä Mur ja tähti. Kokeile Lukulumoa 30 päivän ajan maksutta!