Uutiset

Kokemuksia Lukulumosta: ”Sohva täyttyy nopeasti kuuntelijoista.”

Miten Lukulumoa voi käyttää päiväkodin arjessa? Lastentarhanopettaja Sanna Virkki ja 4-5-vuotiaat Karhunpennut Tukholman Ruotsinsuomalaisen koulun suomenkielisellä osastolla kokeilivat Lukulumoa kahden kuukauden ajan. Miten Lukulumon käyttö sujui ja mitä hyötyä siitä oli?

 

Miten olette käyttäneet palvelua?

Meidän ryhmässämme  on käytetty Lukulumoa ahkerasti viime viikkoina ja se on saavuttanut lasten keskuudessa suuren suosion.

Olemme käyttäneet palvelua sekä yhdessä isomman ryhmän kanssa tai yhden lapsen kanssa erikseen. Toimii molemmilla tavoilla mielestämme hyvin. Parhaimmillaan samaa kirjaa on ollut kuuntelemassa ja katselemassa 10 lasta. Jos kirjoja on katsonut isompi ryhmä, olemme liittäneet iPadiin ulkoiset kaiuttimet, jotta ääni kuuluu paremmin.

Kollegani lähettivät terveisiä, että on hyvä, että äänen saa myös vaimennettua, jolloin aikuinen voi itse lukea kirjaa ja näyttää lapsille kuvia. Aivan uuden elämyksen lapset saavat, kun iPadin kytkee videoprojektoriin ja heijastaa kirjan kuvat valkokankaalle tai seinälle. Näin kirjasta voi nauttia vaikka koko ryhmän lapset kerralla.

 

Mitä hyötyä palvelun käytöstä on ollut?

Palvelun käytöstä on monenlaista hyötyä. Lapset oppivat kuuntelemaan ja seuraamaan tarinaa. Lapsen on osattava keskittyä kirjan katselemiseen ja kuunteluun.

Lisäksi täällä Ruotsissa suomenkielisten kirjojen kuuntelusta on erityisen paljon hyötyä, koska osalla lapsista suomen kielen taito on ruotsia heikompi. Näin ollen heidän on hyvä kuulla ja käyttää suomea monipuolisesti.

Ohjelman käyttö harjoittaa myös sosiaalisia taitoja: jos ohjelmaa käyttää isompi ryhmä, on osattava odottaa vuoroaan sivujen kääntämisessä tai kirjan valinnassa, ja osattava sopia, kenen vuoro on milloinkin.

 

Mitä mieltä lapset ovat Lukulumosta?

Lapset ovat innostuneet kovasti Lukulumon käytöstä. Jos tarjoamme lapsille mahdollisuutta katsella ja kuunnella satuja, sohva täyttyy nopeasti lapsista. Lapset oppivat ohjelman käytön nopeasti ja osaavat myös käyttää sitä itsenäisesti. Lapset kuuntelevat satuja sekä suomeksi että ruotsiksi ja monesti sama satu halutaan kuunnella monta kertaa.

 

… entäpä henkilökunta?

Henkilökunnan mielestä ohjelman käyttöönotto ja käytön opettelu oli helppoa ja nopeaa. Nopean harjoittelun jälkeen ohjelmaa on käyttänyt koko ryhmän henkilökunta. Ohjelma on tuonut hyvän lisän päiväkodin arkeen. Esimerkiksi aamuisin on mukava istahtaa sohvalle ja kuunnella muutama satu, kun odotellaan lasten saapumista.

 

Suosittelisitko Lukulumoa muille?

Voimme kyllä tämän koekäytön perusteella suositella Lukulumon käyttöä lämpimästi muillekin varhaiskasvattajille. Opetussuunnitelmassa on vaatimus tieto- ja viestintäteknisen osaamisen opettamisesta lapsille. Lukulumo on tähän tarkoitukseen erittäin hyvä, koska se yhdistää perinteisen sadun lukemisen ja älylaitteen.

 

Lukulumo ilmestyy 13.9. Haluatko kokeilla palveluamme maksutta 30 päivän ajan? Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä! 

 

Lukulumon kirjoja voit kuunnella monilla kielillä!

Lukulumon kirjoja voit kuunnella monilla kielillä!