Uutiset

Suosittujen Svea-kirjojen tekijä Linda Palm: ”On tärkeää, että lapsia kuunnellaan.”

Suosittujen Svea-kirjojen takaa löytyy entinen lastentarhanopettaja, joka ammentaa kirjoihin omista kokemuksistaan. Kirjailija Linda Palm palkittiin tänä syksynä Ruotsin Oppimateriaalin kirjoittajien palkinnolla. Linda on myös luonut Lukulumon joulukalenterin yhdessä kanssamme.

 

Hei Linda! Monet meistä tuntevat Svean, mutta tutustuisimme mielellämme myös sinuun. Kertoisitko itsestäsi?
Hei! Olen oikeastaan aivan tavallinen neljän lapsen äiti, joka kirjoittaa lastenkirjoja ja oppikirjoja työkseen. Olen myös ollut töissä päiväkodissa ja koulussa useita vuosia. Kirjoittaessani pedagogisia lastenkirjoja hyödyn siitä, että voin yhdistää kokemukseni sekä vanhempana että lastentarhanopettajana.
Minusta on tärkeää, että todella kuuntelemme lapsia ja heidän ajatuksiaan. Tahdon nostaa lapsia esiin yhteiskunnassamme monilla eri tavoilla. Minusta on tärkeää miettiä, miten kohtelemme toisiamme.

Miten aloit kirjoittaa Sveasta?
Kaivatun, kolmannen lapsemme – jonka nimi on myös Svea – synnyttyä perustin oman yritykseni voidakseni olla mahdollisimman paljon kotona hänen kanssaan. Svea kasvoi, hänen elämänsä oli jännittävä löytöretki, niin kuin lasten usein on.
On sekä hauskaa että stressaavaa olla pienen lapsen vanhempi. Kun Svea nukkui, minä kirjoitin tapahtumat muistiin. Rakastan valokuvausta ja asioiden dokumentointia.
Svea on siis oikeasti olemassa! Hän on nykyään vanhempi. Mitkä kirjan tapahtumista ovat tosia ja mitkä keksittyjä? Se on meidän välisemme salaisuus.

Mikä on Svea-kirjojen suosion salaisuus?
Teimme tietoisen valinnan keskittyä muutamaan hahmoon ja yksinkertaiseen värimaailmaan. On löydettävä oikea sävy niin sanoihin kuin kuviinkin ja muistettava, että lapsi on taitava lukija. Lapset seuraavat Svean jäljissä, ovat uteliaita ja huomaavat yksityiskohtia kuvituksessa.
Tahdoimme myös kuvata kodin turvallista ympäristöä, jotta kaikkein nuorimmatkin lapset tuntevat olonsa turvalliseksi. Sarjan myöhemmissä osissa Svea lähtee mukaan ruokakauppaan. Lapset voivat samastua Svean mielialaan ja toimintaan. Olemme myös saaneet hienoa palautetta ”yhteenvetokuvista”, jotka löytyvät kirjan lopusta. Niiden avulla lapset voivat kertoa tarinan uudelleen, vaikkeivat vielä osaisi lukea.

Kirjoja lukiessani saan tunteen, että Svea-kirjat on suunnattu yhtä paljon vanhemmille kuin lapsillekin. Pitääkö tämä paikkansa?
Se pitää paikkansa. Lapsia ympäröivä perhe-elämä on kokonaisuus, ja tahdon, että aikuisetkin voivat samastua kertomuksiini. Kirjojen kuvaamat hetket voivat tuntua arjessa stressaavilta, mutta niille on helppo nauraa jälkeenpäin. On hauskaa voida tehdä se yhdessä lapsen kanssa, kirjan avulla. Olen tarkkana siitä, etten käytä kirjoissani negatiivisesti latautuneita sanoja. Perheitä on inspiroitava luovalla ja fiksulla tavalla. Suurin haasteeni on kirjoittaa yksinkertaisesti. Kaikkien ainesosien on mahduttava muutamalle riville, siksi kuvat ovat hyvin suuressa osassa. Jessica Lindholmin kuvitus on hyvin ilmaisuvoimaista ja välittää tunteita.

Onko joistain aiheista vaikea kirjoittaa? Tai vastaavasti helppo?
”Svea leikkaa” oli uskalias haaste. En tahdo, että kirjani inspiroivat lapsia metkuihin. Mutta tiedän, että useimmat lapset ennemmin tai myöhemmin kokeilevat saksia, ja minusta on parempi puhua asiasta etukäteen kuin vasta sitten, kun jotain on sattunut. Silloin kirja ei tarjoa vain lukemisen nautintoa vaan sillä myös pedagoginen tehtävä. Olemme saaneet tästä paljon positiivista palautetta esimerkiksi kirjastopalveluilta.
On löydettävä aiheita, jotka useimmat lapsiperheet tunnistavat omasta arjestaan. Taaperoiden elämässä sattuu ja tapahtuu, joten inspiraatiota ei tarvitse hakea kauaa.

Jatkuvatko Svean seikkailut?
Kirjoittaisin mielelläni lisää kirjoja Sveasta. Nämä teokset ovat lähellä sydäntäni ja olen iloinen, että monet lapset, sekä tytöt että pojat, ovat ihastuneita Svea-kirjoihin.
Kuvittaja on tällä hetkellä kiinni muissa projekteissa, joten saamme nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Erityisen hauskaa on, että kirjat ovat nyt luettavissa monella eri kielellä.

Lue suosittujen Svea-kirjojen tekijän haastattelu!

Kuva: Sveriges radio

Haluatko lukea Svean metkuista? Lukulumosta löydät kaikki sarjan yhdeksän kirjaa. Kokeile Lukulumoa maksutta 30 päivän ajan!